Friday, 3 July 2015
ဒူးရင္းသီးအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာမ်ား
အသီးတို႕ရဲ႕ ဘုရင္လို႕ လူအမ်ားတင္စားေခၚေ၀ၚၾကတဲ့ ဒူးရင္သီးဟာ အေရွ႕ေတာင္အာရွမွာပဲ ရွိတဲ့ထူးျခားသစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အာရွႏုိင္ငံသားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾက ျပီး အရမ္းကိုႏွစ္ျခိ္ဳက္စြဲလမ္းသူေတြရွိသလို စူးရွျပင္းထန္လွတဲ့အနံ႕ေၾကာင့္ အနံ႕ရတာနဲ႕မူးေ၀ ေအာ့အန္ျပီး ဖ်ားတဲ့အထိေတာင္ျဖစ္ၾကသူမ်ားလည္း ရွိပါတယ္။ အေနာက္တုိင္းသားေတြ အေနနဲ႕လည္း ဒူးရင္းသီးရဲ႕အနံ႕ကို ပုပ္သိုးေနတဲ့အနံ႔လို႕ ထင္ျမင္ၾကျပီး မခံမရပ္ႏုိုင္ျဖစ္တာရွိသလို တခ်ိဳ႕က စမ္းသပ္စားၾကည့္ျပီး စြဲလမ္းႏွစ္သက္ သြားၾကသူေတြလည္း ရွိပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးဟာ ဘ၀မွာ တခါျဖစ္ျဖစ္ ျမည္းစမ္းစားၾကည့္သင့္တဲ့ စိတ္၀င္စားဖြယ္ရာ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ သရက္သီး၊ မင္းဂြတ္သီး၊ ၾကက္ေမာက္သီးတို႕နဲ႕ ရာသီတစ္ခ်ိန္တည္းျဖစ္ျပီး ေဆာင္းရာသီ အကုန္ေလာက္မွာ သီးတတ္ပါတယ္။ ထိုင္း၊ ဗီယက္နမ္၊ မေလးရွား၊ ဖိလစ္ပိုင္နဲ႕ ျမန္မာႏုိင္ငံတို႕မွာ သစ္သီးဆိုင္တိုင္းမွာ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးကို စတင္စားလိုသူေတြအေနနဲ႕ေရာ စားေနက်လူေတြအတြက္ပါ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ေလးေတြ မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးကို စားလည္းစားခ်င္ျပီး ဒူးရင္းသီးရဲ႕ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္သူေတြရွိၾကတာမို႕ အပူဓါတ္ကို ျပယ္ေစဖို႕ နည္းလမ္းေလးကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးစားျပီးတဲ့အခါ မင္းဂြတ္သီးစားလိုက္ျခင္း ဒါမွမဟုတ္ အုန္းစိမ္းရည္ေသာက္လိုက္ျခင္းက အပူဓါတ္ကို ျပယ္ေစပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးကို ကိုယ္ကစားခ်င္ေပမဲ့ ကိုယ့္အနီးအနားေနသူ တစ္ေယာက္ေယာက္က အနံ႔မခံႏုိင္ တဲ့အခါ စားျပီးရင္ အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္လုပ္နည္းေလး ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးစားျပီးတဲ့အ ခါ ဒူးရင္းသီးအခြံထဲေရထည့္ျပီး အဲဒီေရကိုေသာက္ အဲဒီေရနဲ႕ လက္ေဆးပါ။ ဒါဆို အနံ႔ေတြ ေပ်ာက္သြားတာကို အံ့ၾသဖြယ္ရာေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။
ဒူးရင္းသီးစားရင္း ဘီယာေသာက္တဲ့အခါ ေနာက္တစ္ေန႕မနက္မွာ အျပင္းအထန္ေခါင္းကိုက္ တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးစားတဲ့ေန႕မွာ ဘီယာ၊ အရက္၊ ၀ိုင္ စတဲ့ အရက္ပါ၀င္တဲ့ ေသာက္စရာဟူသမွ်ကို ေရွာင္ၾကည္သင့္ပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳး ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုလည္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးဟာ အာဟာရအလြန္ျပည့္၀တဲ့ အသီးျဖစ္ျပီး မွာ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာရွိ တဲ့ ဗီတာမင္ေတြ၊ ဓါတ္သတၱဳေတြမ်ားစြာပါရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ C၊ ဗီတာမင္ B1 နဲ႕ ဗီတာမင္ B6 တို႕ပါ၀င္တဲ့အျပင္ copper၊ magnesium၊ potassium နဲ႕ manganese ဓါတ္သတၱဳတို႕လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ အိပ္ေဆးလို အစြမ္းထက္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္းကို ကုသေပးျပီး စိတ္ပူပန္စိတ္ဓါတ္က်ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
ဒူးရင္းသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းက်ိဳးရွိေပမဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား အေနနဲ႕ မ်ားမ်ားမစားသင့္ပါဘူး။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြကေတာ့ ဒူးရင္းသီးကို လံုး၀ကိုေရွာင္ရွားရမွာျဖစ္ပါ တယ္။ ျပီးေတာ့ ဒူးရင္းသီးကို တ၀တျပဲစားျခင္းကိုေရွာင္ရွားျပီး ေႏြရာသီမွာဆိုရင္ တစ္ေန႕ကို ၂ျမႊာ မွ ၄ ျမႊာခန္႕သာစားသင့္ပါတယ္။ စိတ္အလိုလိုက္ျပီး အမ်ားၾကီးစားမိရင္ေတာ့ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ အသံ၀င္ျခင္း၊ အပူဒဏ္ေၾကာင့္ မအီမသာျဖစ္ျခင္းတို႕ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
*****အထူးသတိျပဳေစလိုတာကေတာ့ ဒူးရင္းသီးစားတဲ့အခါ အရက္ကိုလံုး၀ (လံုး၀) မေသာက္သင့္ ေၾကာင္းပါပဲ။
Yangon Life
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment