Friday 3 July 2015

မိုက္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုရဲ႕ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳး

 
နည္းပညာအသစ္ေတြ ေပၚေပါက္လာတဲ့အခါ က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္က ၾကည့္႐ႈျခင္းထက္ ဆန္းသစ္မႈ အဆင္ေျပမႈကိုသာ ဦးစားေပးကာ အသံုးျပဳၾကတာ လူ႕သဘာ၀ပါပဲ။ အသံုးျပဳခ်ိန္ကာလ ၾကာလာတာနဲ႕အမွ် က်န္းမာေရးအက်ိဳးဆက္ေတြ သိသိသာသာ ေပၚေပါက္လာေတာ့မွသာ သတိျပဳမိေလ့ရွိၾကပါတယ္။ လူတိုင္းလိုလို ႏွစ္သက္စြာ အသံုးျပဳၾကတဲ့ မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုရဲ႕ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ားကို တင္ျပလိုပါတယ္။

မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုကို အိမ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ေတြ႕ရတတ္ျပီး ဟင္းေႏႊးဖို႕၊ ေကာ္ဖီေႏႊးဖို႕ သံုးၾကသလို အသားငါး အသီးအရြက္ေတြကို ေပါင္းျခင္း၊ ႏွပ္ျခင္း၊ ျပဳတ္ျခင္းအတြက္ပါ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္။ မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုဟာ က်က္တာလည္းျမန္ျပီး အလုပ္႐ႈပ္လည္းသက္သာကာ auto ခ်ိန္ညွိ ထားႏိုင္လို႕ လူအမ်ားစုက ၾကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ ေန႕စဥ္ အသံုးျပဳလ်ွက္ ရွိၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုကို တကယ္ပဲ စိတ္ခ်လက္ခ် အႏၱရာယ္ကင္းစြာ အသံုးျပဳႏုိင္ရဲ႕လား ဆိုတာ ဆန္းစစ္ၾကည့္ၾကပါစို႕။

မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုထဲကို အစားအေသာက္ေတြ ထည့္လိုက္တဲ့အခါ အစားအစာေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့ ေရေမာ္လီက်ဴးေတြဟာ ပူေႏြးတုန္ခါလာျပီး အာဟာရေမာ္လီက်ဴးေတြကို တစစီျဖိဳဖ်က္ပစ္ လုိက္ပါတယ္။ အနံ႕အရသာမေျပာင္းသြားေပမဲ့ (ပိုေတာင္ေကာင္းလာႏိုင္ေပမဲ့) တကယ္တမ္းက် ေတာ့ အာဟာရေတြအားလံုးကို ဆံုး႐ံႈးသြားျပီျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုအစားအစာေတြ ကို ေန႕စဥ္မွီ၀ဲတဲ့ အခါ အာဟာရဓါတ္ေတြမတိုးပြားလာႏုိင္ေတာ့ပဲ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္ေပၚလာေစပါတယ္။


မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုရဲ႕ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ား
  1. ေရာဂါကာကြယ္စနစ္ကို အားေလ်ာ့ေစျခင္း
  2. ဘက္တီးရီးယားနဲ႕ ဗိုင္းရပ္စ္ ကူးစက္မႈကို ခံႏိုင္ရည္နည္းသြားျခင္း
  3. မ်က္စိတိမ္စြဲေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္း
  4. ေမြးရာပါမသန္စြမ္းျခင္း၊ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း
  5. ကင္ဆာေရာဂါ
  6. ေရာဂါေပါင္းစံု၀င္ေရာက္ႏိုင္ျခင္း

၁၉၉၂ ခုႏွစ္မွာ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ဆြစ္ဇာလန္မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုမွာ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို စားတဲ့သူေတြကို စမ္းသပ္လုိက္တဲ့အခါ
  1. ကိုလက္စထေရာျမင့္တက္လာျခင္း
  2. ေဟမိုဂလိုဗင္ (ေသြးနီဥမ်ား) အေရအတြက္ က်ဆင္းျခင္း
  3. လင္ဖိုဆိုက္ (ေသြးျဖဴဥမ်ား) အေရအတြက္ က်ဆင္းျခင္း
  4. စိတ္ဖိစီးေစတဲ့ေဟာ္မုန္းဓါတ္ ထြက္လာျခင္း
  5. ႏို႕တိုက္မိခင္ေတြကို သုေတသနျပဳလုပ္တဲ့အခါမွာလည္း မိုင္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုအသံုးျပဳတဲ့မိခင္ေတြရဲ႕ ႏို႕ရည္ထဲမွာေရာဂါကာကြယ္ဓါတ္နည္းပါးလာျခင္း
  6. အဓိကပဋိဇီ၀မ်ားနည္းပါးလာျခင္း
  7. အႏၱရာယ္မ်ားတဲ့ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ပိုမိုပါ၀င္လာျခင္း တို႕ကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ မိုက္ခ႐ိုေ၀့မီးဖိုကို ၾကာရွည္သံုးစြဲလာသူေတြဟာ ဆံပင္ေစာစီးစြာျဖဴျခင္း၊ ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း၊ ထိပ္ေျပာင္ျခင္း၊ ေမ့ေလ်ာ့လြယ္ျခင္း၊ ရင္တုန္ျခင္း၊ မူးေ၀တတ္ျခင္းတို႕ လည္း ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိရေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ပါတယ္။
Yangon Life

No comments:

Post a Comment