Saturday, 12 September 2015
ဘယ္လုိအသားက ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ အသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္လဲ
အသားက ပရိုတင္းဓာတ္ရဲဲ႕ မူလအရင္း အျမစ္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ကြ်ႏု္ပ္တုိ႔ ခႏၶာကိုယ္ၾကြက္သားမ်ား ေလ့က်င့္ျပဳျပင္ေပးရာမွာ မရိွမျဖစ္ အေရးၾကီးပါတယ္။ သုိ႔ေပမယ့္ အသားဆုိတုိင္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းတာ မဟုတ္ပါ။ မိမိက်န္းမာေရးကို ထိခုိက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္လို႔ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အသားတခ်ဳိ႕ရိွပါတယ္။ ဘယ္လုိအသားမ်ဳိး သင့္ကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစလဲဆုိတာ ေလ့လာၾကည့္ပါ။
သုိးကေလးသား
သုိးကေလးသားက အထူးသျဖင့္ ေသခ်ာစြာျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ အင္မတန္ စားျမိန္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မမုိက္မဲၾကပါနဲ႔။ ဒီလုိနီရဲတဲ့ အသားမ်ဳိးမွာ အဆီေပါၾကြယ္ဝျပီး အူမၾကီး ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition မွ မၾကာေသးမီျပဳလုပ္တဲ့ေလ့လာမႈ တစ္ခုမွာ သုိးသား ေန႔စဥ္ စားသုံးသူေတြ အူမၾကီးနဲ႔ ဆက္စပ္တဲ့ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ဖုိ႔ အလားအလာပုိမ်ားေၾကာင္း ရွာေဖြေတြ႔ရိွခဲ့တယ္။
အမဲသား
သြားေရယိုစရာ အမဲသားကင္ကို ဘယ္သူေအာင့္ခံႏုိင္မလဲဗ်ာ။ သိုးသားနည္းတူ အမဲသားလည္း စားသုံးသူ အမ်ားစု အၾကဳိက္ေတြ႔တဲ့ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ေပမယ့္ ေလ့လာမႈမ်ားမွာ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။ အမဲသားကို ကင္လုိက္တဲ့အခါ အမ်ဳိးသားမ်ားရဲ႕ ကပၸါယ္အိတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ တုိးလာႏုိင္တယ္။
ဝက္အူေခ်ာင္း
ဒါလည္း မစားသင့္တဲ့ လူၾကဳိက္မ်ား အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဝက္သားကုိယ္၌က အဆီနဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားတယ္။ ဝက္အူေခ်ာင္းအျဖစ္ ေျပာင္းလဲထုတ္လုပ္လုိက္တဲ့အခါ ဆုိးေဆးေတြ၊ အနံ႔ေမႊးေစမယ့္ပစၥည္းေတြ ေပါင္းထည့္ရျပီး အသက္အႏၱရာယ္ ပိုလုိ႔ေတာင္ျဖစ္ေစတယ္။ ဝက္အူေခ်ာင္းဆုိတာ ခႏၶာကုိယ္ကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ အဆီနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေတြေပါင္းစပ္ထားတဲ့ အရာျဖစ္ပါတယ္။
ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္
ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္က အဆီအမ်ားဆုံး အသားထဲ ပါဝင္တယ္။ စားသုံးသူမ်ား ကင္ဆာေရာဂါအႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ အသုံးျပဳထားပါတယ္။ ယင္းဓာတုပစၥည္းမ်ားထဲမွ တစ္ခုက လူ႔အသက္ေသေစႏုိင္တဲ့ တာရွည္ခံေဆးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ခု အသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္ အသားေတြ သိျပီဆုိေတာ့ ဒီအရာေတြေရွာင္ရွားႏုိင္ျပီး မိမိေန႔စဥ္အစားအစာကို အေကာင္းဆုံး စီမံစားသုံးပါ။ အားလုံးနီးပါးမွာ အရသာနဲ႔ ျပည့္စုံျပီး မက္ေမာစရာျဖစ္ေပမယ့္ မိမိ က်န္းမာေရးကို သတိျပဳရပါမယ္။ မိမိခႏၶာကိုယ္ကို ခ်စ္ရင္ ဒီအသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစမယ့္ အသားမ်ား ေက်ာခုိင္းလုိက္ပါ။
TrendMyanmar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment