Saturday 17 October 2015

အဆိပ္ေျပေစမည့္ တြဲဖက္အစားအစာမ်ား

 
့ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားကို တြဲဖက္၍ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ၄င္းအစားအစာတို့တြင္ ပါ၀င္ေသာ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေပ်ာက္ေစပါမည္။

(၁) အသားကင္မ်ားစားလွ်င္ အစာအိ္မ္ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ သံပုရာသီးညွစ္ထည့္ျပီး စားပါ။ Cellulose ဓါတ္ျပည့္၀တဲ့ ကန္စြန္းဥဖုတ္ (သို့) စိမ္းစားဥကို စားေပးပါ။

(၂) အဆီအဆိမ့္မ်ားလြန္းေသာ ဒံေပါက္၊ ေထာပတ္ထမင္း၊ ၾကက္ဆီထမင္းတို့ကိုမစားမီ အနားမွာ ခ်ေပးထားတဲ့ ပူစီနံ ၃ရြက္ခန့္ကို အရင္ဝါးစားျပီးမွ ထမင္းစားပါ။ အဆိပ္အေတာက္ ကင္းေစပါမည္။

(၃) လက္ဖက္စားျပီး အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္မျဖစ္ေအာင္ ႏြယ္ခ်ိဳ၊စမံုစပါး၊ ေလးညွင္း၊ ပ်ားရည္၊ ၾကက္သြန္စသည္တို့ပါ၀င္ထားတဲ့ လွ်က္ဆားေဆး၊ မဟာေျဖေဆးတို့လုိ ဗမာေဆးမ်ားကို အနည္းငယ္မွ် စားျပီး ေရေႏြးေသာက္လိုက္ပါ။

(၄) မွ်စ္ခ်ဥ္သုပ္၊ မွ်စ္ခ်င္ဟင္း၊ မွ်စ္ခ်င္တို့ုစရာတို့ကို စားေတာ့မယ္ဆိုလွ်င္ သံပုရာသီး အနည္းငယ္မွ် ညွစ္ထည့္ပါ။ သို့မဟုတ္ စားျပီးလွ်င္ သံပုရာရည္ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ပယ္ေပ်ာက္ေစမည္။

(၅) ေဆးဘဲဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုစားျပီးလွ်င္ ခဲဓါတ္မ်ားပ်က္ပယ္သြားေအာင္ ပဲျပား (သို့) တုိ့ဟူးကို စားေပးပါ။

(၆) အီၾကာေကြးစားျပီးလွ်င္ မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ့ယြင္းေစတဲ့ဓါတ္မ်ားပယ္သြားေအာင္ Lecithin ဓါတ္ျပည့္၀တဲ့ ပဲႏို့ရည္ပူပူေလး ေသာက္ေပးပါ။

(၇) ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္ဆားနယ္ေျခာက္၊ ငါးေျခာက္တို့ကို စားျပီးလွ်င္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္မ်ား ပယ္သြားေအာင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ေသာက္ေပးပါ။

(၈) ခ်ဥ္ဖတ္အမ်ိဳးမ်ိဳးစားျပီးလွ်င္ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ဆီးလမ္းေၾကာင္း မပ်က္စီးေအာင္ ဗီတာမင္စီျပည့္၀တဲ့ကီ၀ီသီးကို စားေပးပါ။

(၉) ေဟာ့ေပါ့ (Hot pot) စားျပီးလွ်င္ အစာအိမ္ျပြန္လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ခံတြင္းကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ အပူဓါတ္မ်ားကို စုပ္ယူေျခပ်က္ေပးႏိုင္တဲ့ ကြ်ဲေကာသီးကို စားေပးပါ။

လူတိုင္းလူတိုင္း အနာေရာဂါကင္းရွင္း၍ က်န္းမာစြာ ေနႏိုင္ၾကပါေစ။

ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို)
ကိုးကား ။ ။ နကၡတၱ၊ Jin Li Chao

က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား

No comments:

Post a Comment