Tuesday 30 June 2015
နာနတ္သီး ႏွင့္ က်န္းမာေရး
ရင္ကိုေအးျမေစေသာ နာနတ္သီးသည္ ကိုလက္စထေရာ ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့ စုေ၀းရာအရင္းအျမစ္လည္းျဖစ္ပါသည္။
၁။ နာနတ္သီး သည္ Bromelain ဟုေခၚေသာ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးပါ၀င္သည့္ တစ္ခုတည္းေသာ အသီးျဖစ္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အသီးအလယ္အူတိုင္ထဲရွိ Bromelain ဓာတ္က ေအာက္ပါအတိုင္းက်န္းမာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး(NSAIDs)မ်ားထက္ ပိုၿပီးအားေကာင္းသည့့္ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္းေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား နာက်င္ျခင္းႏွင့္ အ႐ိုးအဆစ္လြဲျပီးေနာက္ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈတို ့ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ သက္သာေစ ပါသည္္။ ေသြးခဲျခင္းေၾကာင္ ့ေသြးေၾကာပိတ္ဆို ့ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာႏွလံုးေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ဟန္ ့တား ေပးႏိုင္ပါသည္။ ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈကိုလဲ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ဓမၼတာရာသီလာစဥ္ ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစပါသည္။ ေဂါက္ေရာဂါ၊ အေအးမိ၊ ႏွာေစး ေရာဂါမ်ားအျပင္ ၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္း၊ ထိပ္ကပ္နာေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာ ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါသည္။ ခြဲစိတ္ခန္း၀င္ျပီးေနာက္ အနာက်က္အျမန္က်က္ေစရန္အတြက္ နာနတ္သီးစားေပးသင့္ေၾကာင္း ဂ်ာမနီေဆးသုေတသီ မ်ားက တို္က္တြန္းထားၾကပါသည္။
၂။ နာနတ္သီးသည္ သဘာ၀အစာအိမ္မွထြက္ေသာအရည္ႏွင့္ လြန္စြာဆင္တူသည့္အတြက္ အစာေခ်စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစျပီး၊ ၀မ္းေဖာ၀မ္းေယာငင္ျခင္း၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ အစာအိမ္နာ ႏွင့္ ေလပူထိုးျခင္းတို ့ကို သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ လည္းကာကြယ္ေပးပါသည္။
၃။ ပန္းနာရင္ၾကပ္ကို သက္သာေျပေလ်ာ့ေစပါသည္။ ခြ်ဲသလိပ္ေက်ေစပါသည္။
၄။ နာနတ္သီးအူတိုင္ကို ပ်ားရည္ျဖင့္တို ့၍ ကေလးမ်ားကိုေကြ်းပါက၊ သံက်ေစပါသည္။
၅။ နာနတ္သီးသည္ လိေမၼာသီးကဲ့သို ့ပင္ ဗိုက္တာမင္စီ ပါ၀င္မႈျမင့္မားသျဖင့္ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္ဆးိုး ျခင္းကိုတိုက္ထုတ္ေပး ပါသည္။ သို ့ေသာ္ နာနတ္သီးထဲတြင္ Bromelain ဓာတ္ပါရွိေနသည့္အတြက္ လိေမၼာ္သီးထက္ ပိုမိုအစြမ္းထက္ေစပါသည္။
၆။ နာနတ္သီးထဲတြင္ beta-carotene အေျမာက္အမ်ားပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကိုေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။ ေန႔စဥ္ နာနတ္သီး တစ္ခြက္စာကို သံုးႀကိမ္တိတိ ပံုမွန္စားျခင္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္လတ္ပိုင္း ႏွင့္ သက္ၾကီးပိုငး္ေရာက္ေသာအခါမွာ အျမင္လႊာ ယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၃၆-ရာခိုင္ႏႈန္း ထိ ေလ်ာ့နည္းေပးႏိုင္ပါသည္။
၇။ သဘာ၀ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္ နာနတ္သီးကို အားကိုးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ သုေတသနမွတ္တမ္းမ်ားအရ၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္ပါက၊ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးကို ေဆးပတ္လည္ေအာင္ေသာက္ရင္း၊ နာနတ္သီး ကိုပါတြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကူးစက္ပိုးမ်ားမွ အခ်ိန္တိုအတြင္း ကင္းေဝးေစသည္ဆိုပါသည္။
၈။ နာနတ္သီးကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ ၂-ၾကိမ္ ခန္ ့စားသံုးေပး သူမ်ားသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ၿဖစ္ပြားမႈ အခြင့္အေရး အလြန္နည္းပါးပါသည္။
၉။ သြားဖံုးက်န္းမာ မွ သြားက်န္းမာမည္ျဖစ္ပါသည္။ ဗိုက္တာမင္စီၾကြယ္၀သည့္ နာနတ္သီးစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ သြားဖံုးေရာင္ျခင္း ႏွင့္ သြားဖံုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ႏွစ္ရွည္လမ်ား သြားဖံုးခိုင္ခန္ ့ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။
၁၀။ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို သေဘာၤသီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ႏွင့္ တြဲေသာက္ပါက၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး ႏွင့္ သံဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀စြာရရွိ ေစသည့္အတြက္ ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းစြာအေထာက္အကူျပဳပါသည္။ ဇရာကို အံတုမည့္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ ပါသည္။
၁၁။ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ငွက္ေပ်ာသီး၊ နာနတ္သီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ျဖင့္ တြဲေသာက္ပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သည့္အတြက္ အသားအေရအလွအပကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးပါသည္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment