Tuesday, 22 September 2015

ေဆးဘဲဥ (century egg)ကိုစားသင့္သလား ???

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Arranged_century_egg_on_a_plate.jpg
ေဆးဘဲဥကို century egg,preserved egg,hundred year egg, thousand year egg, millennium egg ,ထံုးဘဲဥ , ဖီတန္ ( တကယ္ေတာ့ တရုပ္လို နာမည္ပါ pidan ) လို့လည္းေခၚျကပါတယ္။

ေဆးဘဲဥကိုတရုတ္နိုင္ငံက ေနျပီး စတင္ေပၚေပါက္လာတာျဖစ္ျပီး ရိုးရာ အားျဖင့္ ဘဲဥ ၊ျကက္ဥ နဲ့ ငံုးဥေတြကို အသံုးျပုျကပါတယ္။ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ရြ့ံေျမ ၊ ဆား၊ ထံုး၊ ထမင္း ေပ်ာ့ စတာေတြကိုလိုအပ္သလိုထည့္ျပီးအသံုးျပုၾကပါတယ္။ ျဖစ္စဥ္အားျဖင့္ ဘဲဥ အကာ ဟာ စိမ္းပုတ္ေရာင္မွသည္ မီးခိုးေရာင္ ၊မီးခိုးေရာင္မွသည္ အညိုနက္ေရာင္သို့ေျပာင္းလဲသြားျပီး ျပစ္ခဲမွဳ မွာလည္း အရည္အျဖစ္မွ ဂ်ယ္လီအျဖစ္သို့ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ အနံ့ မွာလည္း ကန့္ sulphur နွင့္ အမိုးနီးယား (က်င္ငယ္ေရနံ ့ ) ဘက္သုိ့ ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ PH level သည္လည္း ၉ -၁၀ ျကားေျပာင္းလဲျပီး ျပင္းအားမ်ားေသာ အယ္လ္ကာလိုင္း ျဖစ္သြားပါတယ္။

ယေန့ စားသံုးသူတို့ရဲ့ လိုအပ္ခ်က္ မ်ားလားျပီးဝယ္လိုအားတိုးလာေသာေျကာင့္ ထုတ္လုပ္သူတို့ က လအနည္းငယ္ျကာ ျပုလုပ္ရေသာ ေဆးဘဲဥျဖစ္စဥ္ကို ရက္ပိုင္းနွင့္ျပုလုပ္နိုင္ရန္ နည္းလမ္းမ်ား ရွာေဖြ့ လာျကပါတယ္။ calcium hydroxide နွင့္ sodium carbonate ေပ်ာ္ရည္တြင္ ဘဲဥကိုစိမ္ျခင္းက ဆယ္ရက္အတြင္း ပံုမွန္ရိုးရာနည္း ျဖင့္ျပုလုပ္ေသာ လအနည္းငယ္ျကာ ေဆးဘဲဥကို ပံုမွန္အရသာမပ်က္ ရရွိေစ တာမို့အခ်ိန္ကုန္ခံထုတ္လုပ္မွုကို ေက်ာ္ျဖတ္နိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ဆိုးက်ိဴး အေနနဲ့ကေတာ့ lead (ခဲ) ဓာတ္ပါဝင္မွုေတြတိုးလာတာပါဘဲ။ ဘဲဥထဲသို့ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ hydroxide and sodium ကို ဝင္ေရာက္ေစျခင္းက ခဲဓာတ္ကိုတိုးပြားလာေစတာျဖစ္ပါတယ္။
ခဲဓာတ္မ်ားခနၶာကိုယ္ထဲဝင္ေရာက္တာမ်ားလ်ွင္ အသက္ဆံုးရံွဳးသည္ထိျဖစ္နိုင္ပါတယ္။
Lead poisoning ခဲဆိပ္သင့္ျခင္းရဲ့ဆိုးက်ိဴးေတြကေတာ့
  • ေအာ့အန္ျခင္း
  • ဗိုက္နာျခင္း
  • ေမာပန္းျခင္း
  • ျကြက္သားမ်ားနာက်င္ျခင္း
  • ဝမ္းေလ်ာျခင္း
  • ဝမ္းခ်ဴပ္ျခင္း
  • သုတ္ေကာင္မ်ားနည္းသြားျခင္း
  • အာရံုစူးစိုက္မွု နည္းျခင္း
  • ဦးေနွာက္ေျမး ေရာင္ရမ္းျခင္း
  • သြားပိုးစားျခင္း
  • ေသြးေပါင္တက္ျခင္း မွသည္
  • အသက္ေသဆံုးသည္ထိျဖစ္နိုင္ပါတယ္။

ခဲဆိပ္သင့္ ေနသလားဆိုတာကိုသိခ်င္ရင္ေတာ့ ေသြးေဖာက္စစ္ေဆးရင္သိနိုင္ပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ ခဲဓာတ္ ပါဝင္မွု ၁၀ မိုက္ခရိုဂရမ္ ပါ ဒက္ဆီလီတာ ထက္ေက်ာ္ေနဘီဆိုရင္ေတာ့ ခဲဓာတ္ အဆိပ္မသင့္ေသးသည့္တိုင္ေအာင္ ခဲဓာတ္မ်ားေနဘီလို့ သတ္မွတ္ပါတယ္။

ဗဟုသုတ အေနနဲ့မ်ွေဝခ်င္တာေလးကေတာ့ ခဲဆိပ္သင့္ျခင္းဟာ အစားအေသာက္ခုတည္းကေန နိုင္တာမဟုတ္ပါဘူး။ ခဲနဲ့ ထိေတြ့ေသာ သူမ်ားအားလံုး ရနိုင္တာျဖစ္ျပီး ၊ ခုေရးသားေသာ အေျကာင္းအရာေလးကေတာ့ လူအမ်ားစု သတိမထား နိုင္ေသာ အေျကာင္းအရာေလးတခုကိုသာ ေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
  • အိမ္သုတ္ေဆး ကိုင္သူ
  • ဘထၳရီ အိုးျပင္သူ
  • ခဲဂေဟတို့သူ
  • ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ကာကြယ္ေသာ ခဲအက်ီၤဝတ္သူ
  • မာက်ဴရီနွင့္ခဲဓာတ္ပါ ေသာ ဓာတ္ခဲထုတ္လုပ္ေသာ ေနရာတြင္အလုပ္လုပ္သူ
  • ခဲ က်ည္ဆန္ကိုင္သူ
စေသာခဲနွင္ ထိေတြ့သူေတြ မွာ ခဲဆိပ္သင့္ျခင္းျဖစ္နိုင္ပါတယ္။

Credit: သန့္ဇင္ရွိန္

No comments:

Post a Comment